Geri dönüşü olmayan yolculuk: MARS ONE

0
4862

Bir gezegende yaşam olup olmaması sıvı halde su bulundurmasına bağlanır. Bu yüzden ilk olarak sıvı halde suyu barındıracak ısıya sahip olup olmadığı araştırılır. Buda eğer sera etkisi veya gezegendeki sıcaklığı etkileyecek başka faktörler yoksa yıldızından aldığı enerjiye bağlıdır. Yıldızın büyüklüğüne ve yaydığı enerji miktarına göre uygun koşulları sağlaması için en az ve en fazla ne kadar uzakta olması gerektiği belirlenir. Bu koşulların sağlandığı bölgeye “Yaşam Kuşağı-Yaşanılabilir Bölge” denir.

Dünya haricinde Güneş Sistemi’mizde yaşam kuşağında bulunan 2 gezegen vardır. Venüs ve Mars. Venüs atmosferi yüzünden adeta bir düdüklü tencereyi andırmaktadır. Sera etkisi ve yüksek basınç gezegende yaşamı olanaksız kılmaktadır. Mars’ta bunun tam tersi bir durum olsa da o kadar umutsuz görünmüyor. Bu yüzden bilim insanlarının dikkatini sürekli üzerine çekiyor.

Mars veya Merih, güneşten itibaren dördüncü gezegendir, roma mitolojisindeki savaş tanrısı Mars’a ithafen adlandırılmıştır. Yüzeyindeki yaygın demir oksitten dolayı kızılımsı bir görünümü vardır. Bu yüzden “Kızıl Gezegen” olarakta bilinir. Dönme periyodu ve mevsim dönemleri Dünya’nınkine çok benzer. Mars, Dünya hariç tutulursa halen Güneş Sistemi’mizdeki gezegenler içinde sıvı su ve yaşam içermesi en muhtemel gezegendir.

Mars için çeşitli araştırma uyduları, gelişmiş robotlar gönderilmişse de bilim insanları bununla yetinmeyip, yeni bir proje üzerinde çalışıyor: Mars One.

Hollandalı girişimci Bas Lansdorp ve Arno Wielders’ın 2011 yılında başlattığı, kar amacı gütmeyen Mars One projesi, Dünya’dan Mars’a ortalama 250 gün sürmesi planlanan tek yönlü bir yolculuk sonrasında Mars’ta bir insan kolonisi kurulması hedefleniyor. İnsanoğlunun Ay yolculuğu sonrasındaki en büyük uzay yolculuğu, 2023’de gerçekleştirilecek. Binlerce aday arasından seçilecek 20 kişi, zorlu eğitimlerden sonra Mars’a doğru 55 milyon kilometrelik bir yolculuğa çıkma hakkı elde edecek. İlk insanlı yolculuk başlamadan önce uygun ortamın oluşturulacağı gezegende gönüllüler kalıcı bir yaşam kurma misyonu üstlenecek.

Proje kapsamında ilk insansız uçuş 2018 yılında gerçekleştirilecek. İlk insanlı uçuş yapılmadan önce iletişim uyduları, gezgin araçlar ve kargo malzemeleri Mars’a gönderilecek. 4 kişiden oluşan uçuş ekibi 2024 yılından başlayarak her 2 yılda bir Mars’a gidecek. Oksijen azlığı nedeniyle nefes almanın imkansız olduğu , sıcaklığın ortalama -60 derece olduğu Mars’tan Dünya’ya geri dönmek mümkün olmayacak. Katılımcılar kalan ömürlerini 50 metrekarelik yaşam odalarında geçirecek. Dışarı çıkmak istediklerinde ise gezegende oksijen olmadığı ve ince atmosferden kolaylıkla geçen zararlı ışınlardan korunmak  için uzay kıyafeti giymek zorunda kalacaklar. Her 2 yılda bir aralarına katılacak gönüllülerle Mars’a kalıcı olarak yerleşen insan sayısı da gittikçe artacak. Eğer proje planlandığı gibi giderse Dünya dışında başka bir gezegende yerleşik hayata geçen bu insanlar tarihin sayfalarındaki yerlerini alacak.

https://youtu.be/n4tgkyUBkbY

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.